Wat is yoga?

Het woord Yoga is afgeleid van de Sanskriet-wortel yuj en betekent verbinden, samenvoegen, vastmaken, richten, concentreren van aandacht. De woorden hebben te maken met eenheid, gerichtheid, oefening en vereniging.

In deze woorden is terug te vinden waarom yoga in toenemende populair is. Steeds meer mensen zoeken, zien en ervaren de voordelen. De motieven lopen uiteen van stressbeheersing, ontspanning, fysieke, emotionele en mentale problemen tot balans en rust zoeken, zingeving en spiritualiteit. Yoga heeft voor iedereen belangrijke aspecten te bieden.

Yoga is een krachtige en mooie manier om het lichaam, het intellect, het verstand, de emoties en de wil onder beheersing te krijgen. Yoga betekent een vorm van zielenrust, waardoor men in staat is alle aspecten van het bestaan op evenwichtige wijze te benaderen.

Yoga wordt ook omschreven als de wijsheid om op vaardige en even wichtige wijze te leven. Een belangrijke en veel gebruikte omschrijving van Yoga is van de wijze/rishi Patanjali die hét klassieke werk over yoga schreef en die yoga omschreef als “het beheersen van de wervelingen van de geest/mind”.

Er zijn vele vormen van Yoga die allemaal andere accenten hebben. Alleen Raja Yoga verenigd al deze vormen. Er wordt dan ook gewerkt met lichamelijke oefeningen, ontspanningsoefening, ademhalingsoefeningen, concentratie en meditatie voor de geest/mind en de ziel.