Docenten

Louella Gerritsen

Louella heeft al vele jaren yoga gepraktiseerd en gedoceerd. Zij heeft docentenopleiding gevolgd van Stg. Raja Yoga Nederland en is internationaal gecertificeerd yoga-docent van de Himalaya Yoga Meditatie Traditie (HYT-TTP 600 en E-RYT 500) – een authentieke 5000 jaar oude yoga traditie, waarin zij ook is geïnitieerd

In een studie, getiteld “Hoe word ik weer heel?”, heeft Louella de effecten van yoga onderzocht op de gezondheid en het functioneren van de mens.

Louella is hoofddocent (Leading Teacher) aan de yogadocentenopleiding van de Himalaya Yoga Meditatie Traditie in Nederland (HYT TTP-NL), onderdeel van de Stichting Himalaya Yoga Nederland, waarvan Louella mede-oprichter en bestuurslid is; en als yoga-docent aan het Himalaya Yoga Meditatie Instituut Nederland geeft zij les in Raja Yoga volgens de Himalaya Yoga Meditatie Traditie, in de regio Tiel (www.himalaya-yoga.nl).

Louella is tevens een Licenced HeartMath Provider en hartcoherentie trainer, opgeleid aan het Institute of Heartmath. Met zelfreguleringstechnieken en biomedische feedback stelt zij mensen in staat zèlf invloed uit te oefenen op hun eigen hersenactiviteit, om zo controle te krijgen over hun automatische stressreactie. Sommige HeartMath-technieken past Louella ook toe bij de yoga (www.hartenyoga.nl).


Klara Gerrits

Klara Gerrits heeft na de voltooiing van een Nederlandse yogadocentenopleiding in Utrecht, twee jaar doorgebracht in de Indiase ashram van de Himalaya Yoga Traditie.Daar deed zij mee aan het interne permanente programma voor de studenten, volgde de lessen van de docentenopleiding (TTP) en gaf hathayogales aan de gasten die de ashram bezoeken. Ook leerde zij daar haar echtgenoot kennen, Atul Kumar, die als leraar verbonden is aan de Himalaya Yoga Traditie.

De Himalaya Traditie is een op meditatie gebaseerde traditie, waarbij de hatha yoga op meditatieve wijze wordt uitgevoerd. Klara geeft lessen in hatha yoga, waarbij pranayama en meditatie een vast lesonderdeel vormen. Verder is zij gecertificeerd mindfulnesstrainer en past zij de meditatieve vorm van hatha yoga-beoefening toe in de mindfulnesstrainingen die zij geeft. Ook de subtiele en zachte benadering van de Yoga Himalaya Traditie maken hiervan een belangrijk deel uit. Klara streeft ernaar alle kwaliteiten te ontwikkelen die een mens in spiritueel opzicht kan ontwikkelen: het trainen van lichaam, adem en geest & hart om onszelf en anderen gelukkig maken.

In het dagelijks leven is Klara opgeleid als juriste en ook als zodanig werkzaam geweest..


Atul Kumar

Atul Kumar, geboren en getogen in Rishikesh India, is de afgelopen 18 jaar woonachtig en werkzaam geweest in de ashram van de Himalaya Traditie“Swami Rama Sadhaka Grama” (SRSG) in Rishikesh in India, een plaats van yoga en medtiatie, onder de spirituele leiding van Swami Veda Bharati. Sinds zijn huwelijk met de Nederlandse Klara Gerrits in 2010, brengt hij de winters door in de Indiase ashram en leeft en werkt hij de rest van het jaar in Nederland.

In India maakt Atul deel uit van de Teachers Staff, en van de internationale organisatie AHYMSIN. Hij geeft les in hatha yoga en pranayama aan de permanent interne studenten die het meerjarige programma van de ashram volgen, evenals aan de Indiase en internationale gasten die de ashram bezoeken voor spirituele studie. Atul’s grootste interesse gaat uit naar ademhaling en meditatie.


Marilyn Verkleij

Marilyn is opgeleid tot Raja yogadocent in de Himalaya Yoga Meditatie Traditie (RYT 400); zij is ook geïnitieerd in deze traditie.
Zij beoefent intensief yoga vanaf 1994 en is sinds die tijd leerling geweest (Hatha en Raja Yoga, Meditatie & Yoga-filosofie) van Magda Hoogerwerf, een directe leerling van Saswitha. Zij heeft kennis gemaakt met meerdere yoga stromingen en heeft vele yoga workshops en trainingen gevolgd en ook gegeven.

Daarnaast is Marilyn wetenschappelijk onderlegd in de Life Sciences en heeft zij na het behalen van haar doctorstitel vele jaren in binnen- en buitenland gewerkt als universitair docent in de cel- en medische biologie. Marilyn heeft veel kennis verworven in – en passie ontwikkeld voor – de nieuwste visie op de cel en medische biologie evenals de integratie hiervan met de oude wijsheid uit het oosten, vanuit Yoga en Ayurveda (= the Sciences of Life). Gecombineerd met haar training als coach is het haar missie mensen te begeleiden.

Deze kennis en ervaring, gecombineerd met haar training als coach, maken het mogelijk voor Marilyn haar missie te verwezenlijken: het begeleiden van mensen op een pad naar balans, zelfontwikkeling en groei.


Marleen van der Kooij

Marleen kwam ruim 20 jaar geleden in contact met Swami Veda Bharati en is door hem geïnitieerd in de Himalaya traditie.

Zij volgt de opleiding tot yogadocent in deze traditie in Nederland en heeft niveau I afgesloten. Marleen geeft nu yogales volgens de principes van de Himalaya traditie in Schipluiden. Ze is ook gecertificeerd kinderyogadocent en geeft les in Midden Delfland.

Zij heeft een achtergrond in internationaal management en interculturele communicatie en werkt als verenigingsmanager voor het international hoger onderwijs in Nederland. Zij heeft voor haar werk en vanuit persoonlijke interesse veel gereisd. Het moto van Marleen is: “laat de duizend bloemen bloeien”.


Wendy Compeer

Wat mij fascineert en wat ik zie als een doel van mijn leven, is om (mensen te helpen) rust en stilte te bereiken. Daarvoor is yoga en meditatie natuurlijk een heel goede manier. Nadat ik in 1996 Yogalessen ben gaan volgen was voor mij heel snel duidelijk dat Yoga mijn pad is. Ik ben toen een 4-jarige Raja Yoga docenten opleiding gaan volgen en heb vele reizen naar India gemaakt. Na deze opleiding heb ik nog veel andere vormen van yoga op mijn pad gekregen.

Op dit moment ben ik met de opleiding bezig van de Himalaya Yoga Meditatie Traditie, en heb inmiddels, in India, het z.g. 500-uurs diploma behaald – onderdeel van Level 3 – en kan ik mij gediplomeerd 500-uurs yogadocent van de HYT noemen.

Het eerste doel van de Traditie is om inzicht te verwerven over wie men is, zijn ware aard te ontdekken en te kennen. In de Traditie is er een verdieping op alle niveaus, zoals de kennis, stilte en de adem. De Himalaya traditie kent een parampara, een lijn van meesters die deze traditie doorgeven en verrijken. Ik zie er naar uit op mijn beurt mijn ervaringen te mogen delen.

In 2007 ben ik begonnen met lesgeven, eerst aan vrienden en daarna in het bedrijf waar ik toen werkte als project manager, in samenwerking met ‘ziekte verzuim’. Ook heb ik lesgegeven voor de GGZ en bij een universiteit aan jongeren van 17 jaar, wat ik super leuk vond. Vanaf dat ik in Brabant woon, 2009, geef ik met veel plezier op verschillende plekken wekelijks les aan beginners tot gevorderden..


Yvonne Dekker

Sinds 2005 is de praktijk YogaWise van Yvonne Dekker voor velen een haven van rust, aandacht en persoonlijke ontwikkeling. Yvonne volgde de intensieve internationale Himalayan YogaMeditation Teachers Training vanuit Rishiskeh, India.

Haar leraren waren en zijn tot op de dag van vandaag zeer ervaren yogi’s en meesters uit een duizenden jaren oude traditie van kennisoverdracht uit de Himalaya’s.

Body – Breath – Mind – Soul. Al deze aspecten zijn met elkaar verbonden. Jij bepaalt wat je nodig hebt en waar je wilt insteken, of het nu je lichaam, adem, mindfulness of spiritualiteit is. YogaWise biedt Individuele coaching, YogaMeditatie groepslessen en een Verdiepingsgroep. Je krijgt advies en in alle gevallen zorgvuldige ondersteuning en begeleiding.

Yvonne zegt daarover: “Het is mijn passie om mensen te ondersteunen en begeleiden in hun proces naar een gezond, harmonieus en zinvol leven via bewustwording en persoonlijke ontwikkeling. Ik help mensen die spanning, onrust en/of onvrede ervaren. Dit kan gaan over fysieke klachten, een verstoorde ademhaling, een overbezette mind of een geblokkeerde hartverbinding. Samen zorgen we ervoor dat je rustiger en vrijer in het leven komt te staan. Je leert te vertrouwen op je eigen innerlijke wijsheid.


Trix Dekkers-Heezius

Vanaf eind jaren negentig geef ik in Driebergen lessen in yoga en meditatie. De eerste tien jaren van mijn beroepsleven was ik werkzaam in de verpleging en de zorg voor verslaafden. Daarna heb ik in de modewereld en de internationale uitgeverij een aantal jaren kennis gemaakt met heel andere kanten van het leven. Terwijl ik me vervolgens een tijdlang op het moederschap ben gaan concentreren heb ik me tegelijk ook verdiept in de spirituele zoektocht van de mens en in yoga.

Op het Saswitha Instituut heb ik mijn basisopleiding tot yoga-docent gevolgd in de klassieke, eeuwenoude traditie. Een aantal jaren terug kwam ik in Rishikesh, India, in aanraking met de authentieke Himalaya Yoga Meditatie Traditie. Daar heb ik mijn yogastudies verder kunnen verdiepen door de lerarenopleiding van de Traditie te volgen. Het is zo’n geweldig boeiende wereld die je binnengaat, dat ik nooit uitgestudeerd zal zijn. In de 15 jaar die ik nu als yogadocent werk, heb ik al voordat ik begon aan de docentenopleiding van de Himalaya Traditie allerlei vervolgstudies en aanvullende cursussen gedaan, onder meer bij Ron van de Post (Yogaschool Nijmegen) en Koos Zondervan (Kashmir Yoga).

De rijkdom die ik hiermee ontvang wil ik graag met anderen delen, maar ik probeer vooral te zorgen dat iedereen na afloop van een yogales verfrist en ontspannen naar huis gaat.


Sonia van Nispen tot Sevenaer

Sinds 2008 geef ik jaarlijks les in India in de internationale yogalerarenopleiding van de Himalaya Traditie. Meer dan twintig jaar heb ik gewerkt voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ik fantastische en uitdagende plaatsingen heb gehad, waardoor ik – met ongelooflijk veel plezier – in verschillende landen heb mogen wonen en werken (Mexico, Tanzania, Burkina Faso, Benin). Het was geweldig op die manier mensen en culturen te leren kennen, en bovendien bezig te zijn met onderwerpen die er echt toe doen.

In 1997 begon ik met yoga, op advies van een collega van de Nederlandse Ambassade. Ik begon in feite aan yoga om gezondheidsredenen, maar werd al snel geraakt door de spirituele kant. Hier vond ik antwoorden op vragen waar ik al heel lang mee rondliep. Voor de eerste keer voelde ik me ‘thuis’ op een spiritueel pad.

In Burkina Faso ontmoette ik Idriss Ouédraogo, de oprichter van het yogacentrum aldaar, een enorm actieve en ongelooflijk inspirerende docent, die mij in contact bracht met de Himalaya Traditie. Ik was nog geen jaar bezig toen hij zei dat hij vond dat ik les moest gaan geven. Ik zei nee: ik was overwerkt en moest minder doen, niet méér. Hij zei: “De Traditie heeft je iets van waarde gegeven, en je bent in staat om het door te geven.” Van toen af aan ging ik zo vaak mogelijk naar les (soms wel vijf keer in een week), en ik begon te gaan naar de internationale yogadocentenopleiding van de Traditie in India en de Verenigde Staten. In 1998 begon ik met lesgeven.

Toen ik werd overgeplaatst naar het buurland Benin zei Idriss dat ik daar een centrum moest oprichten. Dat heb ik gerund van 2001 tot 2007. Met de hulp van Idriss en enkele van de internationale docenten hebben we daar een aantal Afrikaanse leraren opgeleid om door te gaan als ik weg was.

Sinds 2008 geef ik jaarlijks les in India in de internationale yogalerarenopleiding van de Himalaya Traditie. Sinds 2012 geef ik regelmatig les in Zwolle.

 


Erik Popping

Erik heeft de internationaal gecertificeerde yogadocentenopleiding (HYT-TTP600) van  de Himalaya Yoga Meditatie Traditie in Nederland afgerond en is betrokken bij deze opleiding.

In de afgelopen jaren heeft hij diverse workshops en stilte retraites met senior teachers uit de Himalaya yoga traditie gevolgd over uiteenlopende onderwerpen (hatha yoga, meditatie, ademhaling- en energiebeheersing, yoga filosofie). 

Naast zijn ervaring in deze vorm van yogabeoefening is hij ook geïnteresseerd en actief in andere vormen van yoga- en bewustzijnsontwikkeling. Hij geeft les in Zeist volgens de Himalaya yoga traditie. 

In het dagelijks leven is hij werkzaam als jurist.


Marloes Vervaet

Yoga is voor mij meer dan een hobby. Het is een belangrijke leidraad in mijn leven. De behoefte om meer van de achtergronden van yoga te kennen, zonder de pretentie te hebben deze te kunnen begrijpen, was al jaren aanwezig toen ik in 2006 met een basisopleiding tot yogadocent begon. Aansluitend volgde ik (een deel van) de meditatieopleiding aan hetzelfde opleidingsinstituut.

Verschillende trainingen in Nederland en België volgden. In 2012 startte ik met (een deel van) de meesteropleiding bij Stg. Raja-Yoga Nederland. In hetzelfde jaar nam ik afscheid van mijn baan in de publieke sector om me meer toe te leggen op mijn eigen beoefening en me ook professioneel met yoga bezig te houden.

Met het intensiveren van mijn beoefening liep ik tegen de grenzen van mijn lichaam op. Nu heb ik in de aloude ayurveda, het ‘broertje’ van yoga, aanwijzingen gevonden voor een gezonde en passende levensstijl. Beide tradities komen voort uit hetzelfde Vedische ‘gezin’ en sluiten qua visie en aanpak naadloos op elkaar aan, en ik besloot een vierjarige opleiding tot ayurveda practitioner te volgen. Dit combineert prima met de meerjarige internationale docentenopleiding van de Himalaya Traditie (AHYMSIN). Voor deze laatste opleiding reis ik twee maal per jaar af naar het Mekka van de yoga, Rishikesh, India. Hier ben ik in 2013 geïnitieerd in de traditie van de Himalaya yogi’s en heb ik in november 2014 het 200-uurs certificaat behaald.

De combinatie van een eigen beoefening met het lesgeven en het adviseren bevalt me uitstekend! Het maakt dat ik mezelf kan blijven uitdagen en ontwikkelen. Mogelijk dien ik daarbij als bron van inspiratie voor anderen. Het hoogst haalbare is dat ik bijdraag aan een wereld waarin liefde voor jezelf en alles wat leeft centraal staat. Want daar geloof ik in!


Chareita Smit-Gajadhar

Ik ben Chareita Smit-Gajadhar. In mijn jeugd ben ik in aanraking gekomen met Bhakti Yoga en later met Hatha Yoga. Vanuit deze achtergrond en mijn eigen interesse heb ik, na mijn dansstudie-tijd in India, terug in Nederland, in 2006 mijn diploma ‘yogadocent’ gehaald bij de Yoga Academie Nederland (YAN). In 2007 volgde de docentenopleiding ‘kinderyoga’; nu geef ik les in beide yogavormen.

Mijn honger naar meer kennis over yoga, naar verdere verdieping, en ook de workshops die ik volgde brachten mij naar de Himalaya Yoga Meditatie Traditie, de klassieke Raja Yoga.

In de Himalaya Yoga Meditatie Traditie zijn vele van mijn vragen die ik nog had beantwoord. Waar de verschillende filosofische elementen voorheen als ‘los zand’ waren, vond ik nu de samenhang. De integratie van lichaam en geest, het effect van de adem op ons functioneren, de eigen spirituele zoektocht, de meditatie en de onmetelijke liefde van de Leraren maken deze Traditie voor mij tot een warme en menselijke Traditie.

Mijn kennis is slechts een druppel in de oceaan, maar dat beetje dat ik weet deel ik graag met een ieder zodat de adem kan stromen, het hart kan stralen en de geest tot rust kan komen.

Naast mijn part-time werk bij Reed-Elsevier geef ik les in Raja Yog en Indiase tempeldans (Odissi). Ik ben getrouwd en moeder van een dochter.

Shanti


Marjan Overgaag

Marjan beoefent al tientallen jaren yoga. Ze is internationaal gecertificeerd yogadocent (HYT-TTP 600) van de Himalaya Yoga Meditatie Traditie, een vijfduizend jaar oude traditie waarin Marjan ook geïnitieerd is. Ze is de afgelopen jaren heeft ze verschillende workshops en retraites met senior teachers uit de Himalaya Traditie gevolgd.

Onder andere over yoga and holistic health van Pandit Stoma en emotions: friend or foe? van Swami Nitya. from mind to consciousness door Swami Ma Tripurashakti Bharati, én enjoy yoga on a deeper level door Swami Tat Sat Bharati.

Verder heeft Marjan cursussen gevolgd in o.m. anatomie en fysiologie, thai chi en energetische meditatie. Verder heeft Marjan cursussen gevolgd in o.m. Thai Chi, NLP en energetische meditatie.

In haar yogastudio in Schipluiden deelt zij haar kennis en ervaring: “Op het pad van yoga raak je niet uitgestudeerd; dat wat ik weet is niet meer dan een druppel in de oceaan, maar ik vind het mooi om dat wat ik geleerd heb, door te kunnen geven aan anderen zodat zij ook de positieve effecten van yoga kunnen voelen. Als deelnemers na een yogasessie ontspannen naar huis gaan, stemt me dat dankbaar.”

Marjan heeft een achtergrond in de journalistiek en communicatie en werkt als online communicatieadviseur. Daarnaast helpt ze de stichting Kuychi die geld inzamelt om kansarme kinderen in Peru een betere toekomst te geven.


Romy van der Pool

Inmiddels is het 35 jaar geleden dat ik begon met verschillende vormen van yoga. Dit jaar vier ik het 25-jarig jubileum van mijn Yoga Meditatie Praktijk. Ik ben opgeleid vanuit meerdere tradities; uiteindelijk bleek de Himalaya Yoga Meditatie Traditie de meest ‘werkzame’, die enorm blijft voeden en vervullen. Daarom verdiep ik mij graag verder met mijn studenten/cursisten en woon ik regelmatig Stilte retraites en bijscholingen bij van deze authentieke traditie.

Meerdere cursisten van mij zijn inmiddels zo enthousiast geworden dat ze dagelijks Yoga Meditatie practiseren en genieten van de uitwerking ervan op hun leven.

Mijn man René Stahn en ik leven als op een “vredig eilandje” in Drenthe. Op 1 hectare bouwden we Centrum Samavihara (bet. o.a. woonplaats van zuivere trilling) en plantten er 1000 bomen. Met mooi weer wordt er ook wel Himalaya Yoga Meditatie buiten gegeven bij ‘het leliemeertje’. Alles heeft een werking: de moes- en kruidentuin, de IJslandse paarden – de hele natuur, die zich hier krachtige laat ervaren.

Mijn cursisten, die veelal van wat verder weg komen, ontvangen langere lessen van ruim een uur. Dit maakt de wekelijkse reis naar ons centrum de moeite waard.


Sandra Hernandez Martinez

Mijn jeugd heb ik doorgebracht in een klein dorpje in de bergen van Zuid Spanje, waar meer dan de helft van de bevolking in grotten woont. Daar heb ik op twaalfjarige leeftijd voor het eerst kennis gemaakt met yoga.Bij een invalkracht op ons kleine schooltje kon een kleine groep kinderen s’avonds yogales volgen. Geweldig. Jammer genoeg moest ze al snel weer terug naar de stad. Ik zag haar nooit meer, maar de yoga is bij mij gebleven.

Pas toen ik 34 was, nadat ik veel verschillende dingen had uitgeprobeerd, bracht het universum mij naar de Himalaya Yoga-Meditatie Traditie, waarin ik vijf jaar geleden werd geïnitieerd. Daarna ben ik de opleiding tot yogadocent in de Traditie gaan volgen. Inmiddels heb ik het eerste niveau van de opleiding behaald en ben ik een gecertificeerd yogadocent van de Traditie.

De laatste 2 jaar geef ik, op vrijwillige basis, yogales aan volwassen, mensen met een lager inkomen, en sinds een paar maanden ook aan moeders met kleine kinderen. Vanaf September 2016 verzorg ik ook yogacursussen voor oudere kinderen en ouderen, vanuit mijn yogastudio in Macharen. Naast de yogapraktijk ben ik ook actief als docent Spaans.

Regelmatig reis ik naar India om mij verder te verdiepen in mijn yogastudies.


Maria Mombarg

Al jaren beoefende ik verschillende soorten yoga, totdat ik in aanraking kwam met en geboeid werd door de authentieke Himalaya Yoga Meditatie Traditie.Ik besloot de opleiding tot yogadocent in deze traditie te volgen, waar ik inmiddels het eerste niveau behaald heb en nu bezig ben met de intensieve vervolgstudie.

Verschillende reizen hebben mij naar India gebracht; een paar bezocht ik de ashram van de Traditie in Rishikesh, waar ik in 2013 ben geïnitieerd.

In de afgelopen jaren heb ik het voorrecht gehad diverse workshops en retraites met senior teachers uit de Himalaya Traditie te kunnen volgen. Daarnaast heb ik nog cursussen gevolgd in Pilates.

Omdat ik in mijn studie in het bijzonder geboeid raakte door de effecten van de ademhaling in ons functioneren, heb ik mij daar specifiek in verdiept.

Mijn achtergrond ligt in vele vormen van onderwijs, van kleuter-basisschool, middelbare school en HBO (pedagogiek) tot beeldende kunst en studentbegeleiding. Met heel veel plezier heb ik lesgegeven. Nu geeft ik raja yogales volgens de Himalaya Traditie in Amsterdam

Inspiratiebronnen: beeldende kunst, musea, reizen en hardlopen(!)


Ellen Mackenzie

In 2017 heb ik mijn bevoegdheid tot docent behaald en vervolg nu mijn yogastudie bij de Himalaya traditie. Tijdens mijn studie pedagogiek in Amsterdam ben ik lessen gaan volgen bij Francis Verdonk in de Raja Yoga. Als snel maakte ik de overstap naar de docentenopleiding. Zo heb ik mij op jonge leeftijd al verdiept in de Raja Yoga. Rondom mijn zwangerschappen ben ik tijdelijk gestopt met de opleiding en besteedde ik mijn tijd aan de opvoeding van mijn kinderen en werk.

In 2015 ben ik weer gestart met de docentenopleiding, dit keer bij de Himalaya Yoga Meditatie Traditie.

In 2017 heb ik mijn bevoegdheid tot docent behaald en vervolg nu mijn yogastudie bij de Himalaya traditie. Regelmatig volg ik retraites en workshops bij ervaren (internationale) docenten. Zo ben ik in oktober 2017 naar Italië geweest voor een retraite met Swami Nityamuktananda Saraswati.

Ik woon met mijn gezin in Rosmalen. Op woensdagavond geef ik Yogales volgens de Himalaya traditie in Den Bosch bij Yoga bij Maya, het yoga-instituut van Maria Palmen.


Loes Mintjens

In 2013 ben ik begonnen me wat meer in de Yoga en Ayurveda te verdiepen. De aanleiding was fibromyalgie en de zoektocht om niet meer afhankelijk te zijn van anderen, maar mijn eigen therapeut te worden. Hoe mooi was het om vervolgens in m.n. de boeken van Swami Rama te lezen hoe je dat met Yoga kunt bereiken! En uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat het echt werkt!

Na een schriftelijke cursus Ayurveda ben ik in 2014 begonnen met de opleiding tot Ayuryoga docent en therapeut. Yoga en Ayurveda hebben namelijk veel gemeen en vullen elkaar prachtig aan. Je kan wel zeggen dat yoga van binnen naar buiten werkt (adembewustzijn, ontspanning, aandacht in het hier en nu brengen en voelen wat er van binnen gebeurt) en Ayurveda van buiten naar binnen (d.m.v. voeding, leefstijl, kruiden).

Na 2 jaar wilde ik mij verder verdiepen in de Yoga en ben ik overgestapt naar de yogadocentenopleiding van de Himalaya Yoga Meditatie Traditie, waar ik de basisopleiding inmiddels heb afgerond.

Naast mijn baan geef ik 2x per week les in Almelo. Het voelt als een geschenk dat ik dit inmiddels kan doen, én dat ik anderen de positieve effecten van Yoga mag laten ervaren zodat ook zij hun eigen therapeut kunnen zijn.


Riemke de Groot

Via een positieve, Christelijke opvoeding en een theologiestudie kwam ik op het yogapad terecht. Na studie bij verschillende leraren heb ik mijn thuis gevonden in de Himalaya Yoga MeditatieTraditie. Mijn studie en werkzaamheden in deze authentieke Yogatraditie combineer ik met een part-time baan in de ouderenzorg.


Dirk Gysels

Dirk werd opgeleid in de Himalayan Tradition, met Marilou Hermens als mentor. Hij verbleef meermaals geruime tijd in de Ashram van de Traditie, in Rishikesh, waar hij persoonlijke begeleiding ontving van Swami Veda Bharati, Swami Ritavan Bharati en andere ‘senior teachers’.

Hij volgde eveneens seminaries van de ‘Himalayan Institute’ (met Rolf Sovik,Shari Friedrichsen en Sandra Anderson). Ook nam hij deel aan verschillende opleidingen met Swami Tatsat Bharati in Berlijn.
De belangrijkste interesse van Dirk is aandacht voor het pranische aspect van yoga, de Samkhya leer en de Yoga-Sutra’s van Patanjali. Dirk gaf reeds verschillende seminaries en workshops hierover in Belgie, ook in het Engels, voor een internationaal publiek. Hij is eveneens verbonden aan de ‘School voor Ayurveda’ in Gent.


Roel Terwijn

Vanaf jonge leeftijd heeft Roel belangstelling voor spiritualiteit en vragen als: ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat brengt mij hier?’ Indirect kwam hij met elementen van de yoga-filosofie in co>ntact vanaf zijn twaalfde. Via zijn vader leerde hij over energiekanalen, reflexzones, het effect van de mind op spieren en emoties. In 1992, ’93 en ’94 volgde hij meerdere trainingen in de toegepaste kinesiologie.

Roel is van huis-uit maatschappelijk werker. Hij heeft daarna sociale wetenschappen gestudeerd. Na gewerkt te hebben als maatschappelijk werker, docent en trainer/consultant werkt hij tegenwoordig als directeur-bestuurder van een welzijnsorganisatie, een organisatie die werkt voor kwetsbare mensen in de samenleving. In 2010 kwam Roel in contact met principes uit Tantra en de Vedanta. Zijn ervaringen hiermee bracht hem in 2017 in contact met de Himalaya Yoga Meditatie Traditie, waar hij momenteel de opleiding tot yoga-docent volgt bij Stichting Himalaya Yoga Nederland.
Als docent hanteert Roel het motto ‘practice what you preach’, één van de basisuitgangspunten voor docenten in de Himalaya Yoga Traditie.


Hanneke Hollander

Altijd al heb ik van bewegen gehouden: jarenlang heb ik veel gezwommen, gewandeld en aan ki-training gedaan (met basisoefeningen van aikido en meditatie). In 1998 ben ik, na een tweetal reizen door India, begonnen met yoga. Het heeft me daarna nooit meer losgelaten. Na een aantal jaren kreeg ik het verlangen om mijn yoga- en meditatiebeoefening meer verdieping te geven en ging ik op zoek.

Ik kwam uit bij de Himalaya Yoga Meditatie Traditie en ben in 2015 begonnen met de yoga-opleiding van de Traditie. Sinds 2018 geef ik yogales bij Post West, een buurthuis in Rotterdam, waar ik ooit ben begonnen met het volgen van yogalessen.

De yoga-opleiding heeft mijn kijk op yoga drastisch veranderd. Van gerichtheid op een soepel lichaam staat nu concentratie, verfijning van de ademhaling, een kalme mind en meditatie centraal. Het lichaam is nog steeds soepel, maar dat is eerder een fijne bijkomstigheid.

In mijn dagelijks leven heb ik een drukke baan bij een architectenbureau. Door de continue deadlines vormt dit nogal een contrast met het geven van yogales. Maar dat maakt het nou net zo interessant. Mij helpt yoga om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning, waardoor het gemakkelijker is om met stress en werkdruk om te gaan. Deze ervaring deel ik graag met iedereen die zin heeft om met yoga te beginnen.

 


Maltie Kharagjitsing

Geboren in Suriname en van Hindoestaanse afkomst ben ik van huis uit opgegroeid met de Indiase cultuur waarin yoga een grote rol speelt en daarom niet vreemd was voor mij. Op 18-jarige leeftijd kreeg ik mijn eerste yogales en was meteen onder de indruk hiervan. Ik was verbaasd hoe je op zo’n ontspannen manier je lichaam en geest in balans kunt brengen. Daarna ben ik yoga altijd blijven beoefenen. Nu, inmiddels 54, geef ik al 15 jaar yogales.

Sinds 2004 ik heb mij verder verdiept in yoga middels yoga-opleidingen In 2007 was mijn eerste kennismaking met de Himalaya Yoga Meditatie Traditie, in Nederland vertegenwoordigd door de Himalayan Yoga Meditation Netherlands Society (HYMNS), waar ik in aanraking kwam met mensen die veel kennis hebben van de yogafilosofie.

In 2015 ben ik begonnen met de docentenopleiding van de Traditie (HYT-TTP NL), omdat ik meer verdieping zocht in mijn methodes van lesgeven. De opleiding heeft mij veel geleerd over o.a. lichaamsbewustzijn en het bewustzijn van je ademhaling in een yogales, waarbij de grenzen van het lichaam worden gerespecteerd. Als leraar sta je daar ten dienste van de leerlingen.

De lessen volgens de Himalaya traditie zijn prettig en vriendelijk voor lichaam en geest, met veel aandacht voor de adem, de ontspanning en meditatie.

Yoga schenkt mij de kennis en inzichten hoe je het lichaam gezond kan houden en hoe om te gaan met de dagelijkse stress en problemen in deze gejaagde maatschappij.

In mijn dagelijkse leven werk ik bij een transportbedrijf op de financiële afdeling. Naast mijn werk heb ik een druk gezins- en familieleven.

Mijn ervaring en kennis deel ik graag met jullie. Jullie zijn bij mij van harte welkom om kennis te maken met yoga volgens de Himalaya Traditie.


Vinod Sommandas

Na deelname aan een tv-uitzending over yoga, was het mij kristalhelder: ik wilde een yogadocentenopleiding volgen om, in eerste instantie, de kennis voorbij het fysieke menselijke lichaam zelf te ervaren en te ontdekken.
Bij de 5000 jaar oude Himalaya Yoga Meditatie Traditie heb ik gevonden waar ik op zoek naar was.

De Yoga van deze Traditie, met Raja Yoga als basis, biedt grote diepgang op het gebied van yoga anatomie & fysiologie, sadhana, pranayama, relaxatie, psychologie, filosofie, meditatie en lesmethodologie.

Ik zie het als een persoonlijke missie deze eeuwenoude kennis en ervaring van de Himalaya Yoga Meditatie Traditie te delen met anderen. Op deze wijze zou ik mensen willen ondersteunen en begeleiden om in balans te komen. De Traditie biedt alle tools voor het bevorderen van fysieke en mentale gezondheid en van zelfontplooiing.

De opleiding tot yogadocent in de Himalaya Traditie ben ik gestart in 2016. Inmiddels ben ik een gekwalificeerd docent en geef ik les volgens de principes van de Himalaya Traditie.

In mijn dagelijks leven ben ik wetenschapper met een master in Medische Biologie, en na het behalen van mijn doctorstitel in de Immunologie heb ik mij toegelegd op de ontwikkeling van vaccins tegen kanker en infectieziekten.

In 2015 ben ik begonnen met een adviesbureau voor persoonlijke ontwikkeling dat helpt het dagelijkse psychische en lichamelijk welzijn van mensen te verbeteren. Ik combineer daarbij kennis en ervaring van de Westerse medische wetenschap met de eeuwenoude kennis van de Indiase Vedanta filosofie en de Yoga van de Himalaya Traditie. .